Rozela pestrá Vědecký název Platycecus eximius Výskyt: Austrálie Velikost: Tělo 318 mm, křídlo 160 mm, ocas 165mm. Pohlavní rozlišení: Samec je výrazněji zbarven a je mohutnější postavy. U novějších mutací je to problémovější. Popis samce Samec má hlavu a prsa červené, lícní skvrny bílé. Dolní část prsou je žlutá a přechází do jasně bledě zelené na břiše. Okolí řitního otvoru a spodní krovky ocasní jsou červené, péra na záhlaví, plášti, zádech a křídlech modrá s jasně žluto zeleným lemováním, kostřec a vrchní krovky ocasní bledě zelené. Spodek křídla modrý. Světlý proužek na spodní straně roztaženého křídla chybí. Zobák je šedý, duhovka hnědá až černá, nohy šedé. Popis samice Samička je podobná samci, červená barva na hlavě je zpravidla matnější a v menším rozsahu. Skvrna na tváři je menší, světlý proužek na spodní straně roztaženého křídla chybí. Rozela penant Vědecký název Platycercus elegans Výskyt: Východní a jihovýchodní pobřeží Austrálie. Velikost: 33 - 36 cm Pohlavní rozlišení: Podle hlavy. Popis hlava červená s modrou skvrnou na tvářích, oči s hnědou duhovkou, zobák šedobílý, prsa a břicho červené, křídla červená s černými vlnami, na okraji modrá, ocas modrý nohy šedé. V přírodě žije nomádicky v párech nebo malých skupinkách, v nadmořských výškách do 1900 metrů, na pobřeží, v parcích, v zahradách. Hnízdí v dutinách stromů, samice snáší 5-8 vajec, mláďata se líhnou za 19 dní a opouštějí hnízdo 35 dnů po vylíhnutí. Potrava je směs pro střední papoušky, semena, nezralé klásky obilnin, proso, oves, slunečnice černá i žíhaná, ovoce, zelenina, zelené krmivo, větvičky k okusování. ROZELY